CLIENT: AJUNTAMENT DE BARCELONA

Aprovació definitiva :

més informació 

ESTUDI ECONÒMIC DE L’ORDENANÇA REGULADORA DELS EQUIPAMENTS COMUNITARIS D’ALLOTJAMENT DOTACIONALS. ESTUDI DE VIABILITAT ECONÒMICA DE LES RESIDÈNCIES D’ESTUDIANTS A BARCELONA.

La MPGM estableix les condicions generals d’implantació dels allotjaments dotacionals en sòls destinats a equipaments, amb els objectius següents:

Potenciar la implantació d’allotjaments dotacionals per atendre les necessitats d’accés a l’habitatge de col·lectius com la gent gran, les persones vulnerables, joves o artistes i investigadors.

Garantir l’interès general dels sòls d’equipament, evitar l’especulació i preservar-los per a equipaments bàsics i de proximitat.

Distribuir els allotjaments dotacionals per tota la ciutat per evitar-ne la concentració.

Garantir unes condicions mínimes d’habitabilitat i potenciar els allotjaments autònoms, és a dir, l’habitatge independent de petites dimensions per davant de les residències col·lectives.

Reduir l’impacte de les residències d’estudiants i evitar la concentració d’edificis amb una alta densitat d’usuaris.

Generar allotjaments a preus assequibles.

Aquesta modificació també elimina el límit, del 5%, del sòl d’equipament destinat a allotjament dotacional de titularitat pública.

Pel que fa al sòl d’equipament de caràcter privat, es marca un màxim del 7,5% de la superfície destinada a allotjament dotacional. Amb les dades actuals hi ha un potencial de 10 hectàrees per desenvolupar, que es podrien traduir en tres mil allotjaments dotacionals complets o amb espais comunitaris nous.

La distribució d’allotjament dotacional per districtes es farà de manera equilibrada per evitar-ne la concentració.

Residències d’estudiants : Aquesta nova eina també vol regular l’augment del nombre de residències d’estudiants privades en sòls d’equipament que ha tingut lloc els últims anys. Actualment, entre les ja actives i les previstes, a la ciutat hi ha 79 residències, amb 13.800 places en sòl d’equipament i sòl de zona —és a dir, no qualificat d’equipament—. D’aquestes residències, 18 s’han tramitat els últims anys i estan en procés d’obtenir la llicència.

Aquest creixement ha suposat una pèrdua de la superfície destinada a equipaments i serveis bàsics i ha generat rebuig veïnal per l’impacte que tenen en els entorns, per exemple, en els casos detectats a l’avinguda del Paral·lel o el 22@.

La MPGM evitarà, així, que s’instal·lin residències de grans dimensions en zones saturades, amb l’objectiu de garantir el descans i la compatibilitat amb la vida quotidiana dels veïns i veïnes. L’equiparació amb l’actualització del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT) farà que no se’n puguin obrir a les zones de decreixement (centre de la ciutat) ni de manteniment de places (corona que envolta el centre), excepte si es reconverteix un allotjament turístic o alberg de joventut.

Només se n’admetran en la resta d’àmbits de Barcelona, amb una capacitat màxima de 3.500 places i distàncies radials limitades entre elles.

Preus assequibles

L’aprovació de la MPGM anirà acompanyada de la tramitació d’una ordenança que regularà els preus dels allotjaments dotacionals i les residències d’estudiants, de manera que siguin accessibles i afavoreixin una oferta de qualitat, inclusiva i amb igualtat d’oportunitats.